Csandra Namaszkára - Holdüdvözlet

28 Hold-ház, 28 pozíció (2x14)

Ezek nőistenségek, és a 16 Nitjának hívják őket. Csak 14 jelenik meg, mert az újhold nem manifesztálódik, a telihold pedig maga a tökéletesség, ezért jelenik meg kétszer.
Ezek a Nitják a saivista kultusz istenségei. A Nap üdvözlet istenségei is beilleszthetők ide. A Nap Síva, a Hold Sakti. A klasszikus jóga az Isten transzcendens megjelenését imádta (Síva aspektus). A Tantrában elterjedt a Sakti oldalnak a szellemi gyakorlatba való beépülése. Ez nem kettő, Istennek van egy Síva és egy Sakti oldala, ami benne egységben van. Síva a transzcendens oldal, túl van a világon, nem bonyolódik a létezésbe, mindig tiszta marad.
Van egy immanens oldal, aki benne van a világban, aki saját magában megformálja a világot, létrehozza magában a tulajdonságait.
Nirguna brahman: tulajdonságok nélküli, transzcendens.
Szaguna brahman: aki láthatóvá válik a világban.
Síva (békés, harmónikus): a világ feszültségei benne jutnak nyugvópontra.
Sakti (dinamikus, energikus): ezekből a feszültségekből keletkezik a világ.
A 16 pozíció Sakti manifesztációja. A Hold üdvözlet azt meséli el, hogy Sakti hogyan bontakoztatja ki a világot és hogyan pusztítja el, hogyan segíti hozzá Istent az önmagára ébredésre. A lépéseket 1-1 istenség testesíti meg, őket hívjuk, hozzájuk imádkozunk. A gyakorlat első felében Isten kreatív energiája nyilvánul meg.


ÓM KÁMÉSVARJAI NAMAHA

kameshvari1_imagelarge.jpg

Tartás

1. Imádkozó - Pranámászana

Csakra

Anáhata - Szív

Mantra

 • Óm Kámésvarjai Namaha
 • Üdvözlet a vágyakat beteljesítőnek

Istennő

Kámésvari

Fordítás

 • Káma: vágy

Kezek

(bal-jobb, fentről le)
(bal oldal aktív, jobb oldal gyümölcs)

1. íj 1. nyilak
2. lasszó 2. ösztöke
3. adás mudrája 3. nektár

Egyéb tulajdonságok

 • Vörös színű, 10 millió nap erejével világít
 • Ruhája piros, testét ékszerek díszítik.
 • Fényes rubin koronát visel, melyen egy növekvő Hold sarló látható. Ez a termékenységet, kibontakozást jelképezi.
 • 1 arca van, amely derűt és jóságot sugároz.
 • 3 szeme van, vagyis egyszerre látja a konvencionális és transzcendens valóságot.

Istennőről való meditálás hatása

 • Minden vágyunkat teljesíti.

Leírás

A vágy mozgatja a világot, ebből lesz a világ és az élet. A vágy a szívből jön, mindenkiben ott van az a vágy, ami őt létrehozta. Kamesvari a vágy istennője, ura a vágyainak. Ő az, aki irányítja a vágyakat, és aki elvarázsol bennünket a vágyakon keresztül. Azért szenvedünk, mert nem vagyunk elég bölcsek, hogy belássuk, a legtöbb vágyunk szenvedéshez vezet. A vágy maga nem negatív, mert lehet segítő erő, de ugyanakkor lehet akadály, ami elvarázsol. Akkor leszel ura a vágyaidnak, ha el tudod őket engedni. Semmihez sem szabad ragaszkodni és akkor szabadon teremtjük a vágyainkat. Ő hordja a testében és szüli meg a lényeket.

Kéztartásának jelentése:

 • bal alsó: adás mudrája. Bármit megad nekünk, ezért üres a keze
 • jobb alsó: egy nektárral töltött tál. A nektár a halhatatlanság itala. Csak úgy jutunk nektárhoz, ha mindent odaadunk, elengedünk, és nem ragaszkodunk semmihez.
 • bal középső: lasszó. A tanítvány tudatállapotától függ, hogy megkötő, vagy segítő erő. Az szellemi homályban élő lényeket hozzáköti az érzéki élvezetekhez, a bölcseket pedig kirántja belőle.
 • jobb középső: ösztöke. A tanítvány az ellenszenvet felhasználhatja arra, hogy a gyakorlás erőfeszítéseit növelje.
 • bal felső: íj. Azt a megsebzettséget jelképezi, amivel az érzéki világ elvarázsolja a szellemet. Az íj cukornádból van, ez jelképezi az elmét (cukorral) csábító esszenciával átitatva. Ez a tudatnak az az aspektusa, ami érintkezik a világi érzékszervekkel.
 • jobb felső: 5 nyílvessző, ezek virágok. Az 5 érzékszervet, érzéktárgyat jelenti, az indiai rendszerben az 5 érzék gyökerét (tanmátra – csakazság). Az 5 terület, ahol foglyul ejt bennünket Kámésvári. Ez az ő 5 manifesztációja, 5 gyermeke, de a vágy hatásait is jelenti, ha ezek a nyilak eltalálnak. Az 5 szerelemisten (Káma) 5 féle hatást személyesít meg. 1. Madana (epedezés, megrészegülés) 2. Unmadana (felizgulás, őrjöngés) 3. Dípana (lángra lobbanás) 4. Mohana (megbabonázottság, elborulás) 5. Shoshana (megbénulás, elszáradás, elpusztulás) Ezek a szerelem fázisait fejezik ki. Az első a megismerkedés fázisában van, ilyenkor fantáziálunk, sóvárgunk, van egyfajta szétszórtság, de mégsem kellemetlen, mert jól érezzük magunkat, furcsa felszabadult mámorban kezdünk létezni. A második fázis, amikor az ember begerjed, elkezd őrülten szeretni, ilyenkor szerelmet vall, ajándékokkal halmozza el választottját, őrült dolgokat kezd tenni, féltékennyé válik, az izgalmi állapot itt elszabadul. A harmadik szakaszban meggyullad a tűz, a szerelem elkezd lángolni, tart az izgatottság, de itt már kezd megjelenni a pusztító és fájdalmas oldal, előtérbe kerül a nyugtalanság, kicsúsznak a kezéből a dolgok, felad értékes dolgokat, és kezd kivetkőzni magából. Kezdi elveszíteni az életét, a tartását, kicsúszik a lába alól a talaj. A negyedik szakaszban tudati elborulás következik be, elveszíti a kritikai képességét, megzavarodik, elveszíti a kontrollt, nem tudja felmérni a tetteket és a következményeit, nem tudja, mi történik vele. Gyakori az a helyzet, amikor ejteni szokták a partnert, ha ebbe a szakaszba ér, mert ez már terhes. Az utolsó szakaszban egyedül marad, elbutultan, kiszáradva, üresen. Ez az érzéki világba való belemerülés a születéstől a halálig. A virág a szépségét jelöli a világnak, ami nagyon szép, még hervadtan is.

A jantra az istennő palotájának sematikus ábrázolása.


ÓM BHAGAMÁLINJAI NAMAHA

bhagamalini1_imagelarge.jpg

Tartás

2. Kézemelés - Haszta Utthánászana

Csakra

Visuddhi - Torok

Mantra

 • Óm Bhagamálinjai Namaha
 • Üdvözlet a jólét virágfüzére viselőjének - Üdvözlet a gazdagsággal, bőséggel övezettnek

Istennő

Bhagamalini

Fordítás

 • Bhagan: szerencse, nagyság, gazdagság
 • mála: füzér

Kezek

(bal-jobb, fentről le)

1. éjszakai liliom 1. lótusz
2. lasszó 2. ösztöke
3. íj 3. nyilak

Egyéb tulajdonságok

 • Piros színű, gyönyörűen néz ki, mosolyog
 • 3 szeme van

Istennőről való meditálás hatása

Ha Bhagamalini rūpájáról (forma) meditálunk, képessé válunk arra, hogy elbűvöljük az embereket. Egyfelől megtanít arra, hogy hogyan bűvöljünk el másokat. Rá kell bocsátani az avaranát, de nem biztos, hogy érdemes. Ennek az előfeltétele, hogy a saját homályunkat eltávolítsuk. Az, hogy magunkkal foglalkozunk, alapvetően klésa, energetikai zavar, mert túl sok érzelmünk irányul az énre. Minél kevésbé vagy illúzióban, annál szabadabban tudsz bánni az emberekkel. Meg kell ismernünk az avarana működését, és meg kell értenünk, hogy mit akar nekünk tanítani. Ezt jelenti Bhagamalini-hez imádkozni.

Leírás

A pasu (áldozati állat, közember), akit a vágy energiák mozgatnak, csak nyersanyag, csak arra jó, hogy felhasználják. A legtöbb ember csak követi a vágyait és olyan, mint a sertés, aki elé odateszik a moslékot, csak azt habzsolja, és csak akkor veszi észre, ha elviszik a vágóhídra.
Az Ārya szabadon dönt, nincs kiszolgáltatva ezeknek az erőknek, hanem valóban szabad. Nem függ a szokásaitól, vágyaitól, a nemes erényeivel rendelkezik és társteremtőként teremti a világot.
Ebben a testtartásban fölfelé emeljük a karokat, ez a teremtés előtti szakasz, amikor ezek az erők mozgásba jönnek, és készen állnak a teremtésre.
Bhaga a lehetőségek sokasága, és ahhoz, hogy ez megjelenjen, egyfajta elvarázsolást kell végrehajtani, el kell takarni az igazságot, és a tudatnak el kell hinnie, hogy ez a valóság.
Avarana (takaró v. lepel), másik megfogalmazása májá (māyā). Az anyag és a szellem látszólagos kettősségét hozza létre (kālā). Ez a māyā, vagy lepel, hogy úgy tűnik, mintha valóság lenne, de a végső valóság nem kettős. Jó példa erre a színház, ahová ha elmegyünk, leoltják a villanyt, hogy csak a színpadot figyeljük. A sötétség miatt megfeledkezünk arról, hogy ez csak játék. A jóga nem más, mint a lámpa újbóli felkapcsolása.
A Sakti-k, akik körülveszik Bhagamalinit, māyā aspektusai, Avarana Saktiknak hívják őket, 20 van belőlük. Két fajta māyā van: az egyik a klésa (szenvek takarója). Különböző energiák, szenvedélyek, érzelmek, ami által azonosulunk a cselekménnyel. Pl. eszünkbe jut a saját szomorúságunk, amikor látjuk a látszat könnyet hullató színészt a színpadon. Félre értjük, és azt gondoljuk, hogy ez a saját szomorúságunk. A másik fajtája a māyānak a dzsnyéja (jñeya) (megismerés, tudás takarója). Az érzékelő, megismerő képességet zavarják meg. (pl. altatót tesznek az italba, így csak félálomban követjük az eseményeket.

Olyanná kell szépítenünk magunkat, ami a másikat rabul ejti. A piros színe a szenvedélyre utal. Az igazán vonzó nő nem a szőke liba, akinek csak 2 szeme van. A 3. szem a bölcsesség szem, ami az igazságot látja. Egy bölcs nő sokkal izgalmasabb egy férfi számára, és a bölcsesség a korral nem évül el.
Lótuszon ül és 6 karja van.
Jobb felső kezében lótuszt tart. A lótusz a termékenység jelképe, de passzív oldalon van, tehát gyümölcs.
Bal felső kezében éjszakai liliomot tart. Ez a módszer, amivel a teremtést végrehajtja. Kábulatot, éjszakát bocsát a pasukra, ez a teremtés eszköze.


ÓM NITJAKLINNÁJAI NAMAHA

nityaklinna1_imagelarge.jpg

Tartás

3. Kéz a lábhoz - Pádahasztászana

Csakra

Szvádhisthána - Keresztcsonti

Mantra

 • Óm Nitjaklinnájai Namaha
 • Üdvözlet a mindig együttérzőnek

Istennő

Nityaklinna

Fordítás

 • Nityaklinna: Örökké nedves

Kezek

(bal-jobb, fentről le)

1. lasszó 1. ösztöke
2. ivócsésze 2. félelem eloszlató mudra

Egyéb tulajdonságok

 • Piros színű, ruhája is piros, piros szantálkrémmel van bekenve.
 • Mosolyog, 3 szeme van. Azt is látja, ami a kettősségen túl van.
 • Homlokán izzadságcseppek vannak, mint valami igazgyöngyök.

Istennőről való meditálás hatása

 • Szépség, gyönyör
 • Felszabadulás, a három világ (föld, levegő, ég) legyőzése

Leírás

 • A termékenység feltétele a nedvesség. A tiszta energiáknak, amik feszültség formájában jelennek meg, formát kell ölteniük. A folyékonyság forma. A föld elemhez a tömeg tartozik, rögzít, nem tud formát létrehozni, megakadályozza a formát. A magból önmagában nem lesz fa, csak ha vizet kap.
 • Létrehozza az energiákat, folyékonnyá teszi, megformálja. Ugyanúgy formálja meg saját nedvességéből a világot, mint ahogy az anya a testéből, saját nedveiből a csecsemőt. Anya gyermeket szül, Anyaisten a világot. Az Anyaisten nedveiben benne vagyunk, nem is tudunk kijönni belőle, minden sejtünk az Anyaisten teste (azaz az ő sejtjei vagyunk), Anyaisten idegrendszere. Rajtunk keresztül gondolkodik, reflektál. Énünk megszüntetésével elmulasztjuk a kóros sejtelváltozást. Benne úszunk, így formál.
 • Örökké könnyező. A nőnek a sorsában a gyermekvállalás által benne van a szenvedés, önmegtagadás, áldozat. A teremtésben feláldozódik a szabadsága, egyrészt megvalósul, másrészt megsemmisül. Bármilyen alkotásban, élet megélésben benne van ez a kettősség, a legnagyobb szenvedés a legnagyobb gyönyör. Saját megvalósulás.
 • Az áldozathoz bátorság, félelemnélküliség kell. Nityaklinna odaadja magát, hogy belőle növekedjék a világ. (Szorongás csak addig van, amíg a magamé vagyok, csak az egó tud szorongani.)
 • Lótusz közepén ül, elalélva elhagyja magát, eltölti a vágy, hogy odaadhassa magát.
 • Sok Saktija van, a tudat megzavarodásának az energiái. Ahhoz, hogy odaadjuk magunkat, kell egy belefeledkezés, önkontroll vesztés.

ÓM BHÉRUNDÁJAI NAMAHA

bherunda_imagelarge.jpg

Tartás

4. Lovagló - Asva Szancsalanászana

Csakra

Ágjá - Parancs

Mantra

 • Óm Bhérundájai Namaha
 • Üdvözlet a kegyetlennek

Istennő

Bhérunda

Fordítás

 • Bhérunda: rettenetes

Kezek

(bal-jobb, fentről le)

1. lasszó 1. ösztöke – tanulásra öszt.
2. íj 2. nyíl
3. buzogány (?) 3. mennykő
4. pajzs 4. kard – elvágja az illúziókat

Egyéb tulajdonságok

 • Aranysárga színű.
 • Sok fegyvere van, amik a szellemi akadályokat pusztítják el (ragaszkodás, indulatok, saját démonok, stb.)

Istennőről való meditálás hatása

 • Megment a mérgektől (növényi, állati, kémiai)
 • A tudati, lelki homályt szétoszlatja

Leírás

 • A földi tudat számára, ami túl van a világin, az rettenetes, az isteni energiával való találkozás fenyegetővé válik, mert szétzúzza az illúzióinkat. Az alapenergiák más dimenziójúak. Annyira belemerülünk a saját kicsinyes életünkbe, hogy nincs közünk a természet teremtő erőihez, nem élünk összhangban az élet törvényeivel.
 • Lovagló tartás: földről fordulunk vissza az ég felé, ami a földről nézve rettenetes.
 • Aki a saját démonaival azonosul, annak ez az istenség félelmetes.
 • Világi életünkben az energiák meg vannak kötve szenvedés, életritmus, karma, stb. által.
 • Bhérunda, bár félelmetes, egyfajta tisztító is, csak mi a szennyezettségünk miatt félünk tőle. Lelki vonatkozásban: "a 3 világ homályának a szétoszlatója"-ként is emlegetik.

ÓM VAHNIVASZINJAI NAMAHA

vahnivasini1_imagelarge.jpg

Tartás

5. Félhold - Ardha Csandrászana

Csakra

Szvádhisthána - Keresztcsonti

Mantra

Óm Vahnivaszinjai Namaha - Üdvözlet a tűzben lakozónak

Istennő

Vahnivaszini

Fordítás

 • Vahnivaszini: tűz formáját magára öltő.

Kezek

(bal-jobb, fentről le)

1. kagyló 1. fehér liliom
2. piros cukornád íj 2. virág nyílvesszők
3. vörös lótusz 3. cédrát citrom
4. telihold 4. arany trombita

Egyéb tulajdonságok

 • Arany színű, sárga selyembe öltözött, rubin ékszerek díszítik
 • Bokaperecek, gyöngyök láncok ékesítik.

Istennőről való meditálás hatása

Úrrá lenni a 3 világ fölött: föld, levegő, ég.
(Mi a 3 világ szolgái vagyunk, ha megismerjük, mi leszünk urak a 3 világban.)

Leírás

 • Vahni- Agni, indiai vallásban ő volt a főisten, középponti szerepet játszott (Brahma, Síva, Visnu – később terjedt el). Az őskorban is három főistenség volt: Agni – tűz Istene, Rudra – szél, vihar (Síva eredetileg Rudra volt), Varuna – ég. A tűz volt a legdöntőbb, az volt a fő áldozati ágens, a transzformáló erő, ami az anyagiságot feloldotta és visszaadta az eredeti égi természetét. Rajta keresztül az égi hatalmakat befolyásolni lehetett. A transzcendens energia felébredését is tűzzel jelképezik. Buddha is az első nyilvános szereplésén a Tűz-prédikációt mondta el. Tűz: minden isteni funkciót ellát, lehet pusztító is, teremtő is, fenntartó, transzformáló.
 • Amikor a Sakti kultusz bejött a férfi Istenségek női oldalát is felfedezték.
 • A kezében levő citrom és a trombita a magához térést fejezi ki. A mulandóság fel kell ébresszen abból, hogy a teremtő oldalba túlságosan belemerüljünk. A tűz létrehozza a formákat, de el is használja. Változó, feloldódó formák, mint az óceán hullámai.
 • Azt teszi lehetővé ez az Istennő, hogy az élet két arcát egyszerre lássuk.

ÓM VADZSRÉSVARJAI NAMAHA

[[include om-vadzsrésvarjai-namaha]]


ÓM DÚTJAI NAMAHA

siva_duti1_imagelarge.jpg

Tartás

7. Nyolcpont - Astánga Namaszkára

Csakra

Manipúra - Köldök

Mantra

 • Óm Dútjai Namaha
 • Üdvözlet annak, akinek Síva a hírvivője

Istennő

Siva Duti, Síva istennő követe

Fordítás

 • Duti: közvetítő, hírnök, követ

Kezek

(bal-jobb, fentről le):

1. szarv v. kürt 1. ösztöke
2. pajzs 2. kard
3. buzogány 3. fejsze
4. drágakőből készült pohár 4. lótusz

Egyéb tulajdonságok

 • 3 szeme van, kedvesen mosolyog
 • Ragyogó aranyszínű, mint a tűző déli Nap nyáron
 • Piros ruhája van, ékszerek díszítik, fejékén 9 drágakő van

Istennőről való meditálás hatása

 • Megsemmisít minden fenyegető erőt, minden gonoszságot és rosszat
 • Mindenki számára vonzóvá tesz minket
 • Jóléttel ruház fel
 • a bőség, mindenek adományozója
 • Különleges képességeket fejleszt ki, ami Sívához tesz hasonlóvá.

Leírás

 • Duti: Síva követe. Mint ahogy Síva nincs Sakti nélkül, úgy fordítva is igaz. Egy lényeg van, van egy tükröző és egy teremtő energetikai aspektusa. A női energia (Sakti) mögött ott van rejtve a férfi energia (Síva). Pulzáló egész, ami hol egyik, hol másik irányba lendül ki.
 • A nyolcpont tartás azt fejezi ki, hogy a teremtő energia anyaggá válik. A Síva aspektus látszólag eltűnik, átmegy önmaga ellentétébe. A vízszintes pozícióban csak az immanens aspektus látszik, Sakti jeleníti meg. A többi pozícióban mindkettő megjelenik.
 • Az istennő az abszolút immanens, a forma tökéletességében jelenik meg
 • Termékenységhez, bőséghez kapcsolódik, abszolút jó, mindent táplál. Irányítja az alapvető energiákat, amik a testi, érzéki tapasztalásokat vezérlik. Formákat varázsol a vitális energiákból.
 • A körülvevő Istennők a 10 alapprána megtestesítői, Parivara Saktik.

ÓM TVARITÁJAI NAMAHA

tvarita_imagelarge.jpg

Tartás

8. Kobra - Bhudzsangászana

Csakra

Szvádhisthána - Keresztcsonti

Mantra

 • Óm Tvaritájai Namaha
 • Üdvözlet a szélsebesnek

Istennő

Tvarita (Totala)

Fordítás

 • Tvarita-béli
 • Tvar: gyorsan mozogni, állapotot váltani

Kezek

(bal-jobb, fentről le)

1. lasszó 1. ösztöke
2. adás mudra 2. félelem eloszlató mudra

Egyéb tulajdonságok

 • Ruhája sötét színű (kék vagy zöld), mosolygós arca van, fején pávatollból készült korona van
 • Nyolc kígyó tekereg rajta

Istennőről való meditálás hatása

 • Gyorsan teljesíti a kívánságokat
 • Jólét, szépség, hosszú élet, tanultság, jó egészség
 • Sem szegénység, sem méreg nem fog ártani

Leírás

 • Dinamikus Istennő. Rokon istennő: Tara.
 • A képen a pávatoll több helyen is szerepel – karkötő, esernyő, zászló. A pávatoll az örök élettel, a feltámadással van kapcsolatban, illetve a megkülönböztető bölcsességet jelenti: a sokféleségben meglátni az egységet. A világ végtelenül gazdag, sokféle, tünékeny. A sokféleség nem más, mint a végső lényegnek a manifesztálódása. Minden létező, minden élmény maga a teljesség. A pávatoll a szivárvány összes színét tartalmazza; ugyanolyan szép, érdekes a világ kibontakozása. A finnyás válogatás miatt nem látjuk meg a világ tökéletességét. Egyes dolgokra rátapadunk, mást meg sem nézünk és nem vesszük észre a világ sokféleségét.
 • A rajta tekergő nyolc kígyó, a nyolc kasztot jelképezi, a személyeset meghaladó integritásra utal. Személyes egót meghaladó tudatállapot, ha valaki a társadalom egészének a jólétét tartja szem előtt.

ÓM KULASZUNDARJAI NAMAHA

kulasundari_imagelarge.jpg

Tartás

9. Hegy - Parvatászana

Csakra

Visuddhi - Torok

Mantra

 • Óm Kulaszundarjai Namaha
 • Üdvözlet az erényesnek, becsületesnek és elbűvölőnek

Istennő

Kulaszundari

Fordítás

 • Kulaszundari: gyönyörűség hullámzása
 • Kula: közösség, család, kaszt, gyülekezet
 • kul: összegyűjteni
 • sundari: szépség, gyönyörűség
 • sund: ragyogni, fényleni

Kezek

(bal-jobb, fentről le)

1. kagylóhéj 1. drágakő ivócsésze
2. könyv 2. imafüzér
3. vörös lótusz (sötétség) 3. lótusz
4. arany toll 4. citrom
5. drágakő füzér 5. drágakő vizeskancsó
6. adakozó mudra 6. tant magyarázó mudra

Egyéb tulajdonságok

 • 6 arca van, mindegyiken 3 szem, kegyes, kedves.
 • Piros színű, piros lótuszon ül, koronáján drágakövek vannak.
 • Vérrel1 van bekenve.
 • Gyönyörű mellei vannak: rajtuk piros drágakő halmok vannak, amikre a védák összes tudása van belevésve.
 • Kísérő Istennői is mind pirosak. Énekes kedvű szellemek veszik körül és félelmetes démonok védelmezik.

Istennőről való meditálás hatása

 • Mindentudás, ékesszólás

Leírás

 • A Tantra felfogásában a világnak van egy eredendő szépsége, eleve van egy esztétikai minősége, mert az isten jelen van benne. Erre egy egész szellemi út épült: felfedezni, szemlélni az esztétikai minőséget és meglátni benne Istent, Saktit. A természet nem szimmetrikus, mégis harmonikus. Ami a világban csúnya, azt az ember hozta létre azáltal, hogy megbontotta a harmóniát a természettel.
 • Kulaszundari a tökéletességet, a fénnyel való telítettséget, az Istennőnek a világot megszépítő arcát és a tudást fejezi ki.
 • Hegytartás jelentése: beborítja az egész világot, minden benne van, a kezdettől a végig. (Az előző hegytartásban Vadzsrésvari a törvényt jelenti, Kulaszundari pedig a beteljesedést, széppé válást.)
 • Megismerésre került a világ, ezáltal értelmet nyert a teremtés, így széppé válhatott.
 • A 6 arc a tudás hat klasszikus ágát jelképezi:
  • trayi: 3 véda, ami ki van nyilatkoztatva (rigvéda - himnuszok, varázsigék, jadzsurvéda - ráolvasások, gyógyítások, számavéda - filozófiai tudás)
  • anviksshki: logika, metafizika
  • dandaniti: kormányzás, politika
  • varta: összes többi (főleg gyakorlati tudományok, földművelés, matematika, fizika, orvostudomány).
 • Fenntartói funkciója is van, Visnuval hozzák kapcsolatba, Szunda Visnu egyik neve.

ÓM NITJÁJAI NAMAHA

nitya_imagelarge.jpg

Tartás

10. Lovagló - Asva Szancsalanászana

Csakra

Ágjá - Parancs

Mantra

 • Óm Nitjájai Namaha
 • Üdvözlet az örökkévalónak

Istennő

Nitya

Fordítás

 • nitya: nem múlik el, tartós, permanens, örökkévaló
 • anitya: elmúlik

Kezek

(bal-jobb, fentről le)

1. lasszó 1. ösztöke
2. fehér lótusz 2. könyv
3. íj 3. nyilak
4. pajzs 4. kard
5. három ágú szigony 5. koponya
6. adás mudrája 6. félelem eloszlató mudra

Egyéb tulajdonságok

 • Színe a felkelő Nap színe, piros a ruhája
 • 6 arca van, mindegyiken 3 szem

Istennőről való meditálás hatása

Leírás

 • Buddha utolsó előtti szavai: „Minden elmúlik, ami keletkezett”. Amikor megvilágosodott: „Emberek, a halhatatlanság kapui nyitva állnak!” Minden mozog, elmúlik, de Buddha kiveszi az örök mozgásból a transzcendenst. A hinduk a transzcendensről beszélnek pozitív fogalmakkal, Síva az örökkévaló, túl van a körforgáson, Sakti az örökké mozgó.
 • A tartásban fölfelé irányulás kezdődik el, afelé fordul, ami túl van a világon. Mivel csak a Sakti látszik, a Síva utalásszerűen van jelen, megjelenik Nityanak a nevében, az attribútuma is utal rá: a 3 ágú szigony (trisula) a kezében az ellentétes nemű aspektust képviseli. Ő ellenőriz minden mozgó testet, ugyanúgy, mint ahogy a csend ellenőriz minden hangot. Mindenben benne van, nem függ a konkrét alaktól, mindennek a belső lényege (külső megjelenést tekintve minden különböző).

ÓM NÍLAPATÁKINJAI NAMAHA

nilapataka_imagelarge.jpg

Tartás

11. Félhold - Ardha Csandrászana

Csakra

Szvádhisthána - Keresztcsonti

Mantra

 • Óm Nílapatákinjai Namaha
 • Üdvözlet a kék zászlóval dicsőítettnek

Istennő

Nílapataka

Fordítás

 • níla: sötétkék, sötétzöld, fekete
 • pataka: zászló, lobogó
 • patak: lobogó, repdező
 • pat: repülni, szállni, száguldani, esni
 • patakin, patak: zászlós
 • nílapatakin: sötétkék lobogós

Kezek

(bal-jobb, fentről le)

1. lasszó 1. ösztöke
2. zászló 2. Sakti fegyver
3. pajzs 3. kard
4. íj 4. nyilak
5. adás mudrája 5. félelem eloszlató mudra

Egyéb tulajdonságok

 • Zafírkék, mosolygós, pirosba öltözött, gyöngyök, drágakövek díszítik, lótuszon ül.
 • 5 arca van, mindegyiken 3 szem.
 • Sok Sakti veszi körül.

Istennőről való meditálás hatása

 • Aki róla meditál, úrrá lesz minden lényen (saját magán is).
 • Belátja, hogy a lények csak tendenciák.
 • Szert tesz a jógi minden mágikus képességére
 • Derűs, elégedett, mindig boldog, mentes minden szorongástól, gazdag, élvezi a vagyonát.
 • Irtózik attól, hogy ártson.
 • Síva és Sakti szerelmének székhelye lesz.
 • Megismeri saját valódi természetét, térszerűségét

Leírás

 • A kék zászló Sívára2 utal, önmagának a férfi pólusa.
 • Zászló: egyfajta jelenség, előrevetíti a győzelmet és azt, amivel azonosulunk.
 • Sívát a megnyilvánulatlanság jellemzi, teret ad mindennek (végtelen tér, végtelen tudatosság).
 • Arra tanít, hogy ismerjük fel, hogy Síva a valódi természetünk és nem a lénnyel vagyunk azonosak.
 • A tartásban a fölfelé irányulás a hangsúlyos.

ÓM VIDZSAJÁJAI NAMAHA

vijaya_imagelarge.jpg

Tartás

12. Kéz a lábhoz - Pádahasztászana

Csakra

Szvádhisthána - Keresztcsonti

Mantra

 • Óm Vidzsajájai Namaha
 • Üdvözlet a mindig győzedelmesnek

Istennő

Vidzsaja

Fordítás

 • Vidzsaja: győzedelmes, hódító, felülkerekedő

Kezek

(bal-jobb, fentről le):

1. kagyló 1. csakra (kerék)
2. lasszó 2. ösztöke
3. pajzs 3. kard
4. íj 4. nyilak
5. fehér liliom 5. citrom

Egyéb tulajdonságok

 • Ragyogó piros, mint a felkelő Nap
 • 5 mosolygó arca van, mindegyiken 3 szem
  • Az 5 a teremtés száma az indiai numerológiából: 5 érzékszerv3, 5 cselekvő szerv, 5 tanmátra, érzéktárgy4, 5 őselem5 van
  • Mosolyog, mert tudatán van és uralja az érzékeit
 • Sárga köntöse, koronája van
 • Homlokán felkelő hold van
 • Oroszlánon ül
 • A kísérőistennők tigrisen ülnek

Istennőről való meditálás hatása

 • Győzelem a harcban, bárkivel szemben,
 • Jutalom: a boldogság minden elképzelhető vállfajának élvezete.

Leírás

 • Ismét kezdünk felállni a földről, feloldani a karmát, a teremtést. Ennek a diadalát fejezi ki.
 • Vidzsaja mosolyog, legyőzte az ötös rendszer kötelékét, ura az ötösségeknek.

ÓM SZARVAMANGALÁJAI NAMAHA

sarvamangala_imagelarge.jpg

Tartás

13. Kézemelés - Haszta Utthánászana

Csakra

Visuddhi - Torok

Mantra

 • Óm Szarvamangalájai Namaha
 • Üdvözlet minden jószerencse forrásának. Mindenre áldás.

Istennő

 • Szarvamangala

Fordítás

 • szarva: minden
 • mangala: áldás

Kezek

(bal-jobb, fentről le)
Két karja van csak, így a polaritás leplezetlenül jelenik meg

1. ??? 1. cédrát citrom
2. adakozó mudra 2. félelem eloszlató mudra

Egyéb tulajdonságok

 • Arany színű, gyöngyök, rubinok borítják, fején is rubinkorona van
 • Szemei helyén a Nap és a Hold világít
 • A 78 kísérő istenségben is megfigyelhető a Nap-Hold kettősség

Istennőről való meditálás hatása

Elérni a Síva tudatosságát, a megvilágosodást

Leírás

 • Visszatérünk az alaptermészethez, a szellemi dimenzióba. Ugyanaz a női energia, ami elkábított és megkötött, a szellemi ébredéshez vezet, megszépíti a létezést.
 • Nem a teremtés hoz áldást (hiszen a teremtett dolgok általában el is romlanak), hanem ami igazán széppé teszi, az az ébredés, felemelkedés. A teremtés annyiban szép, amennyiben ennek a lehetőségét magában hordozza, amennyiben benne van a változás, a tudatosság a dologról. A bőség, a dolgok megszerzése nem áldás önmagában, csak ha bölcsességhez segít. Ugyanígy a betegség is lehet áldás, a szegénység is. Az áldás nem a formákban rejlik. (A gyermek sem azért áldás, mert egyel többen vagyunk, hanem mert egy potenciális megvilágosodott jelenik meg a Földön.)
 • A kezében levő cédrát citrom az éberséget szimbolizálja. Az adás mudrája: kegyeket oszt, megad mindent, ami áldást hoz. Kísérő Istennői is ennek az áldásosságnak az aspektusait fejezik ki. A Nap–Hold szimbolikában megtestesülő 76 kísérő istenség: 38 Sakti a férfi társával együtt.

ÓM DZSVALAMÁLINJAI NAMAHA

jvalamalini_imagelarge.jpg

Tartás

14. Imádkozó - Pranámászana

Csakra

Anáhata - Szív

Mantra

Óm Dzsvalamálinjai Namaha - Üdvözlet a lángokkal övezettnek

Istennő

Dzsvalamálíni (Jvalamalini)

Fordítás

 • dzsvala: láng
 • malíni: övezni

Kezek

(bal-jobb, fentről le)

1. lasszó 1. ösztöke
2. pajzs 2. kard
3. íj 3. nyíl
4. teknősbéka 4. jogar
5. lándzsa 5. tűz
6. adás mudrája 6. félelem eloszlató mudra

Egyéb tulajdonságok

 • Tűz aura, félkör alakban. Fénylőn lángol, mint a tűz
 • 6 arc
 • rubin korona
 • 6 Dákini kísérő Istennő: ők is az elmúlást, elnyelést, feloldást jelenítik meg
 • Az istennő további nevei:
  • az istenek istennője
  • minden teremtést önmagába visszavonó
  • a védák6 eredete

Istennőről való meditálás hatása

 • Médium gyermeken keresztül választ ad kérdéseinkre
 • Megoldást talál a bajokra, gyógymódot a betegségekre, felderíti a bajok és a betegségek okát
 • Emésztési problémák esetén segít (egy kancsó vízbe kell idézni, az áldását kell kérni, majd meginni a vizet)

Leírás

 • A női energia helyreállt az ősi helyzetbe, visszatértünk az alaphelyzetbe.
 • Dzsvalamalininek tűz aurája van. A tűz alapvetően az életet jelenti:
  • negatív értelemben égető érzés
  • pozitív értelemben az életet ébren tartó mozgási energia, bölcsesség, valóság, üresség felismerése; a tudás, hogy a dolgok nem valóságosak és mozgásban vannak.
 • A halál világi szemmel nézve szörnyű, valójában pedig maga az élet.
  • Ahol az elmúlás lelassul (ha nem engedünk a változásoknak, rögzítünk helyzeteket, tapasztalatokat), ott az élet megakad, ott alakul ki a szenvedés.
  • A halál több lehetőséget nyit, jó lenne észrevenni az elmúlásban lévő nagyszerűséget. Ez jelenti az igazi értéket, ugyanis visszanyerhetjük azt, amik valójában vagyunk.
 • A tűz a bölcsesség szimbóluma is, nincs benne semmi statikus, mindent levegővé, ürességgé alakít.
 • A tudományok sem hordoznak igazi bölcsességet.
 • A teremtés lényege a rögzítés, téveszméket alakítunk ki és eltávolodunk a bölcsességtől. A teremtésben átmeneti megjelenések vannak. A valóság: teljes üresség és szabadság.
 • Dzsvalamalininál hangsúlyosabban jelenik meg az elmúlás, mint a teremtés.
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License