Bevezető

28 Hold-ház, 28 pozíció (2x14)

Ezek nőistenségek, és a 16 Nitjának hívják őket. Csak 14 jelenik meg, mert az újhold nem manifesztálódik, a telihold pedig maga a tökéletesség, ezért jelenik meg kétszer.
Ezek a Nitják a saivista kultusz istenségei. A Nap üdvözlet istenségei is beilleszthetők ide. A Nap Síva, a Hold Sakti. A klasszikus jóga az Isten transzcendens megjelenését imádta (Síva aspektus). A Tantrában elterjedt a Sakti oldalnak a szellemi gyakorlatba való beépülése. Ez nem kettő, Istennek van egy Síva és egy Sakti oldala, ami benne egységben van. Síva a transzcendens oldal, túl van a világon, nem bonyolódik a létezésbe, mindig tiszta marad.
Van egy immanens oldal, aki benne van a világban, aki saját magában megformálja a világot, létrehozza magában a tulajdonságait.
Nirguna brahman: tulajdonságok nélküli, transzcendens.
Szaguna brahman: aki láthatóvá válik a világban.
Síva (békés, harmónikus): a világ feszültségei benne jutnak nyugvópontra.
Sakti (dinamikus, energikus): ezekből a feszültségekből keletkezik a világ.
A 16 pozíció Sakti manifesztációja. A Hold üdvözlet azt meséli el, hogy Sakti hogyan bontakoztatja ki a világot és hogyan pusztítja el, hogyan segíti hozzá Istent az önmagára ébredésre. A lépéseket 1-1 istenség testesíti meg, őket hívjuk, hozzájuk imádkozunk. A gyakorlat első felében Isten kreatív energiája nyilvánul meg.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License